2015-05-20

Fältdagar efter VFU och Utvärdering


Fältdagar efter VFU
Nu har jag haft två fältdagar efter min VFU-period. Barnen på förskolan är 1-3 år, så mina tankar inför fältdagarna var att några barn skulle glömt bort mig. Jag trodde att barnen på förskolan inte skulle förknippa mig med sagolådan så mycket som de gjorde. Jag valde att under fältdagarna ha min sagolåda som vanligt. Redan vid matbordet var det ett barn som tittade på mig och sa "gumma" samtidigt som hon gjorde tecknet för gumma. Jag tolkade det som att hon frågade om jag skulle berätta "Sagan om den lilla lilla gumman". Flera av barnen tog efter och pekade på min låda och gjorde tecknet för gumma. Då kände jag att min låda var lyckad. Under min VFU fick barnen höra om "Sagan om den lilla lilla gumman" nästan varje dag och nu efter en veckas uppehåll ville de höra den igen. Under samlingen kom barnen ihåg tecken och vi berättade sagan tillsammans, jag och barnen. Under mina två fältdagar tolkade jag det som barnen tog till sig kunskapen jag lärt ut. De var intresserade av lådan även fast de hört den många gånger tidigare.

Min sagolåda! 

Mitt hjälpmedel den första veckan innan jag lärt mig att teckna.

Utvärdering av materialet
Jag tycker att mitt material har funkat bra, barnen tog till sig materialet och fick ny lärdom av materialet. Lådan innehöll flera ämnen än vad jag tänkt på från början, ett exempel på detta är gumman och kattens känslor när gumman ropar "schas katta". Ju tryggare jag blev i att göra de olika tecknen till figurerna desto mer utvecklade jag lådan. Det kom till mer tecken i lådan och jag fick in ämnen som matematik och känslor. Eftersom jag och barnen tillsammans gjorde de olika tecknen till figurerna tycker jag att barnen blev mer delaktiga i berättandet. Det var inte jag som berättade sagan för barnen, utan jag tycker att vi tillsammans berättade den. Min upplevelse av barnens delaktighet är något som Tisell (2009, s.11) beskriver som att tecken bidrar till att barns koncentration ökar och barnet upplever sig mer "med" när tecken används. 

_______________

Referens:
Tisell, Anneli (2009). Lilla boken om tecken: som ett verktyg för kommunikation och språkutveckling. 1. uppl. Lidingö: Hatten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar